Kablosuz Ağ Detayları

Kablosuz Ağ Detayları


Kolaylık kelimesini hayatımızın her yerinde görerek arkamıza yaslanıp günün geri kalanını kendimize ayırmayı seviyoruz.
Bugün, konumumuzun önemini yitirdiği dijital çağın kanadındaki teknoloji hali avantajları ile göz doldurmaya devam ederken, her yeni bir gün tek bir tık ile nelere sahip olabileceğimizi ve eş değerde neleri kaybedebileceğimizi hesaba katma noktasında yetersiziz.
Hiç olmadığı kadar adapte olduğumuz “kolaylık” sekmesi içerisinde rahatlığı barındırırken öte yandan tehditlere de ev sahipliği yapmaya devam ediyor.
Adına internet denilen ve yer kürede sınırların kıyasıya zorlanarak hamleler yapıldığı mecrada kendi güvenliğimizi sağlamalı, olası bir ihmalin eşiğinde tedbiri elden bırakmamalıyız.
Bu noktada sahneye çıkan ve tüm ışıkları üstünde toplayan kablosuz ağ herkes tarafından tercih edilirken içten içe “Acaba?”’ları barındırmıyor değil. Peki, sıkça bahsini ettiğimiz kablosuz ağ nedir? İşte birkaç ipucu!

Kablosuz ağ, ev - iş ve sosyal alanlarda yaygın olarak bulabileceğimiz ve akıllı cihazlarımızı bağlayarak hayallerimizin ötesine kapı aralayan global dünyaya adım atabileceğimiz wifi sistemi olarak adlandırılırken aslında her şeyin bir fazlası diyebiliriz.
Peşinden koşsak da yetişemeyeceğimiz, sürati ile hayranlığımızı gizleyemediğimiz ve başka hayatlara misafir olurken dilediğimiz anı ölümsüz kılabileceğimiz internet ağı desek doğru bir tabir olacaktır.
Kablosuz ağın faydaları çok evet ama peki, ya aksi tabloda karşılaşabileceğimiz dezavantajlar?

Yaygın olarak kullanılan ortak wifi alanlarında bağlı kalan cihazlarımızın riski büyük.
Kullanıcı verilerimizin ne denli güvende olduğunu düşünmemiz gerekir.
Nitekim siber saldırıların ve tehditlerin her salise arttığı 2023 teknolojisi çerçevesinde güvenlik zafiyetini düşündüğümüzde her bir data kendi gizliliğini, güvenliğini ve korumasını saklı tutmak ister.
Bu bantta ortak alan wifi kullanımı esnasında savunmasız bir internet ağına sahip olduğumuzu ve bilişim alanında yaşayabileceğimiz birçok mağduriyet ile karşılaşabileceğimizi bilmeliyiz.
Peki, neler yapabiliriz?
Siber saldırıların yaygınlaşması ve internet ağına erişecek her bir bireyin deneyim ve donanım elde ederek pek çok kötü-casus yazılım nedeniyle tehlike saçtığını unutmamamız gerekirken ilk etapta güvenlik olarak şifreli koruma yöntemlerini denemeliyiz.

Ortak wifi ağı içerisinde bağlı olan cihazlarımızdaki tüm veri ve dataların güvenliğinden bizzat biz sorumluyuz ve bu noktada kişisel bilgilerimizi korumak adına her bilgiyi her mecrada paylaşmamalı, yaygın wifi ağı bağlantısı dahilinde kimlik, e posta, kredi kartı ve dahası olası adres ve iletişim bilgileri gibi bize has olan beyanları korumalı olarak göndermeliyiz. “Bunu nasıl yaparız?” Dediğinizi de duyar gibiyiz.
Korumalı gönderim aslında yaygın kablosuz ağ üzerinden bağlanıldığında şifreli klasörler oluşturarak sadece hedef kişiye göndermeli ve asla yabancı kaynaklar ile paylaşmamalıyız.
Tabi ki yaygın ücretsiz ortak wifi ağına bizlerin de sahip olduğu interneti dahil edebiliriz.
Kendi internet güvenliğimizi sağlarken olası mağduriyetlerin yaşanmasını önlemek mümkündür.
SSID olarak bilinen ağ adının değişmesi ile olası siber saldırıların önüne geçilmesi mümkünken aynı zamanda ev veya iş ağınız nezdinde güçlü, güvenli paralolar kullanarak kişilerin güvenlik ihlali yapmasının önüne geçebilirsiniz. Güncel bir sürüm her şeydir!
Modeminizin uzaktan erişimini kapatarak WPS PIN aktivasyon iptali yaparak AD-HOC modunu kapalı tutmak da bilinen en doğru çözümler arasındadır.

Öte yandan kablosuz ağ kurulumu da önemini korurken dikkatleri üzerine toplamaya devam eden etkenlerden biri diyebiliriz.
Aktif cihazların alt yapısal tüm internet halini sağlayan kablosuz ağ kurulumu son derece önemlidir ki bugün yapılan araştırmalardan da anlaşılacağı üzre her 7 veri ihlalinin neredeyse tamamı internet ağı güvenlik açığı nedeniyle meydana gelmekte.
Kurulum yapılırken aynı ağa kaç kimliğin bağlanacağının esas programlanması yapılmalı ve mutlaka güçlü bir şifre ile koruma altına alınmalıdır.
Özellikle merkezi ağ konumu ile ilişkilendirilecek tüm ağ alt tabanlarında login sunucusu da denilen kişi bilgisi ile yetkisiz ve 3. Kişi konumunda olan tüm girişler önlenerek koruma sağlanabilir.
Ağın kapladığı alan ve en uç noktalardaki mesafeler bazında ağ topolojisi, kablo tipi ve iletim cihazları seçilmelidir. Kısa bir örnek vermeye ne dersiniz?
Belirleyeceğiniz maksimum uzaklık 90 ila 110 metreyi geçmiyor ise Category 5e-UTP kablo ve internet teknolojisi iletim cihazı olarak da uç sayısına bağlı olarak hub seçilmesi uygun olacaktır.

MANTIKSAL GRUPLARIN OLUŞMASI BÜYÜK ÖNEM TAŞIR!

Ağ merkezli ortak kullanılacak kaynaklar arasında olan yazıcı, faks, dosya, data ve hard disk etkenlerine erişim sağlarken mümkün olduğu kadar ortak çalışan kişilerin aynı grupta yer alması birince elde veri güvenliğini sağlar. Ağda dolaşacak veri trafik yoğunluğu da bilinir gerçekler arasında.
Ağa dahil olarak kullanılacak olan tüm bilgisayar ve dijital ekipmanların destekledikleri bant genişliğinde sağlanan veri akışı ile özel ağ düzeni sağlamanın önemi büyük.
Paylaşıma açık olan tüm dosya ve bilgilerin bilinmeyen kaynaklarca tehdit altında olması engellenmektedir.

Güvenlik ve güvenilirlik de olmazsa olmaz!
Ağda kullanıcılar bazı datalara rahatlıkla erişebilirken göreceli geniş ağ bağdaştırıcısı içerisinde tanınmayan kişilerin login server tanımlaması yapılması ön görülür. Bu sayede kişilerden kullanıcı adı ve parola istenir.
Böylece ağ kaynaklarına erişim sadece tanınan kişilerce sağlanırken, olası kötü yazılım ve casusların erişimine izin verilmemekte.
Bu sayede kablosuz ağ kurulumu yapılırken mutlaka kişilerin ve verilerin güvenliğinin gözetilmesi esas alınmalı, öncelikle kendi güvenliğimizi sağlayarak tedbirli olmalı ve veri-data nezdinde kişisel hiçbir bilginin tanınmayan kaynaklarda paylaşımının sağlanmaması büyük önem arz etmektedir.

 

feature

Danışmanlık ve Destek Hizmetleri

Kablosuz Ağ Nedir? Konusuyla ilgili danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyacınız mı var?

Teklif Alın